logo+drawing2

 

I forbindelse med 100-årsmarkeringen for Norge har Eva Lie designet en elegant festdrakt for å markere anledningen. Inspirasjon er hentet fra Jugendstilperioden, som spilte en betydelig rolle ved århundreskiftet og i tiden rundt den revolusjonerende unionsoppløsningen.

Farger og stoffer

Den fargerike festdrakten går i rødt, sort og gyldent. Stoffene er i ull, silke og bomull, mens smykkene er laget i sølv og gull besatt med edelstener. Sølvet til drakten er utarbeidet av Elise Thiis Evensen, Huldresølv.

Tilbake →

 

MER INFO OM DRAKTENE

Kvinnedrakten består av skjørt, to forkler, to skjorte, liv, belte, skjerf og jakke. Smykkene i sølv, gull og edelstener består av beltespenne, brystsøljer med heng, jakkenåler og øredobber. Hundreårsdrakten fås hos Heimen Husfliden og Eva Lie Design.

Den korte, tradisjonelle jakken er laget i sort ull, kantet med gyldne tittekanter og sortfløyel. Selve livet er laget i blomstrete rød silke, med jugendstil inspirerte slyngornamenter og planteformer. kantet med sort fløyel og gyldne tittekanter. Skjørtet er i myk, sort ullflanell med sort fløyelskant og gylden tittekant. Til drakten finnes det enten en hvit bomullsskjorte med eller uten blonde, eller en gylden silketaftskjorteBeltet er i sort bomulls fløyel, og kan brukes med eller uten beltespennen i sølv. Forkleet er i gylden silkeorganza eller i finmønstrete sort håndvevet ull/silke med vakre brokade bånd. Mønstrete silkeskjerf i rødt med grønt innslag. Vesken er i sort ullflanell, kantet med sort bomullsfløyel.

Sølvbesmykning består av en stor brystnål i sølv med heng av edelstener, gullhjerte og skjold, med eller uten stener i kronen. Beltespennen er i sølv besatt med edelstener av forskjellig farger og størrelser. Den har også en liten forgylt eller oksidert nål i sølv med edelstenheng til bryst, belte eller jakkeslaget.

Mannsdrakten består av jakke, to vester, lang bukse, knebukse, skjorte, halstørkle, hosebånd og strømper. Smykkene i sølv består av store og små sølvknapper, knespenner, halssølje og mansjettknapper. Knappene til drakten er laget etter orginale uniformsknapper fra Preusserhæren ved århundreskiftet. Hundreårsdrakten fås hos Heimen Husfliden og Eva Lie Design.

Jakken er i sort ull med fløyelskrave og fløyelspaspoleringer, og har ti store sølvknapper. Skjorten er i hvit bomull. Den sorte vesten, i finmønstrete håndvevet ull/silke brokade, har tolv dobbeltspente små sølvknapper. Den røde vesten, også med tolv dobbeltspente små sølvknapper, er laget i ren silkebrokade med sort bunn med røde og grønne blomster og blader. Langbuksen, som er i sort, lett og behagelig ullflanell, er helforet og har to sølvknapper nederst på hvert ben. Knebuksen i sort ull har to design. Den ene versjonen har lukeåpning med to sidelommer, knesplitt og knelinning og er besmykket med 5 stor og 6 små sølvknapper samt sølvknespenner. Den andre versjonen har herrelukking med to sidelommer, knesplitt og knelinning og 3 små sølvknapper på hvert kne. Til knebuksen hører hosebånd i valgfrie farger og hvite strømper i ull eller bomull. Halstørklet i silke er valgbart. Sølvebesmykningen Knappene, halssøljen og mansjettknappene til drakten er laget etter orginale uniformsknapper fra Preusserhæren ved århundreskiftet.

Barnedraktene består av liv, skjørt, forkle, belte og skjorte med blondekant for jenter og bukse, vest og skjorte for gutter. I tillegg har både jente- og guttedrakten en tilhørende sølje og halsskjerf med flere fargekombinasjoner. Barnedrakten til Hundreårsdrakten selges ferdigsydde hos Heimen Husfliden og Eva Lie Design.

Jentedrakten

Livet er i rødmønstrete silke, mens skjørtet er i sort, tynn kamgarnsull med sort fløyelskant og diverse vakre bånd i toner av rødt, gyldent, rosa og orange. Forkle er et brokadestoff med sort bunn med røde og grønne blomster og blader. Beltet er i sort royal fløyel og skjorten er i hvit bomull med nydelig taggete blonde.
Det finnes flere ulike silkeskjerf til drakten og søljen er en vakker forgylt eller oksider empirenål, med eller uten heng

Guttedrakten

Buksen i sort, tynn kamgarnsull, mens vesten er i rødmønstrete silke. Skjorten er i hvit bomull med legg.
Det finnes flere ulike silkeskjerf til drakten og søljen er en vakker forgylt eller oksider empirenål, med eller uten heng.