Jubileumsdrakten for Oslo

Jubileumsdrakten for Oslo er en spesiell og vakker bunad laget i anledning byen sitt 1000-årsjubileum i år 2000. Festdrakten er designet av Eva Lie i samarbeid med Oslo kommune.

Spesiell og vakker bunad

Den offisielle Jubileumsdrakten for Oslo har utsøkte stoffer, god passform og vakre detaljer.

En tradisjonell
& moderne bunad

Jubileumsdrakten ble lansert og brukt for første gang av Rubina Rana, lederen for 17-mai komiteen i 1999. Siden den gang har Oslo bunaden blitt en av hovedstadens mest populære bunader. Målet med drakten var å lage en moderne bunad for Oslo, som blander det tradisjonelle med et mer urbant uttrykk.

Inspirert av Oslo sin historie

Hver minste detalj i Jubileumsdrakten har symbolikk. Stoffene til bunaden er etter mønster av tekstiler som ble laget ved Hjula Industrier på Sagene. Blomstene på båndene er å finne i Oslofloraen og smykkene, som er laget i 925 sterling sølv, er spesialdesignet til Jubileumsdrakten for Oslo i samarbeidet med gullsmed og designer Elise Thiis Evensen, Huldresølv. Sølvet har ulike motiver og former inspirert av Oslo, og av Oslo sin skytshelgen St. Hallvard. Han er avbildet på blant annet alle Jubileumsdrakten sine knapper og beltespenne for dame, mens pilene hans og møllehjulet går ig jen flere steder. Mest synlig er kanskje også tigerhodet på søljene og beltespennen til herre, som symboliserer «Tigerstaden». Øredobbene og søljer er utsmykket med enten blanke, blå eller gyldne Swarowski stener.

Industri & inspirasjon

Bunaden er grundig gjennomarbeidet, noe som kommer tydelig frem i bunadens form, snitt og kvalitet. Tekstilene til Jubileumsdrakten utviklet med bakrunn i mønster fra Hjula Veveri, forteller Oslo historie og vitner om en lang tradisjon vi kan være stolte av. Hjula Væverier var en norsk tekstilindustribedrift ved Hjulafossen i Akerselva på Sagene i Oslo. Den hadde sin storhetstid på 1890-tallet med 800 ansatte og var Norges største industribedrift.

Tilpass bunaden slik du vil ha den

Damedrakten, herredrakten og barnedraktene kommer i flere ulike varianter, slik at du kan velge den fargekombinasjonen du liker best. Fargene i drakten er tradisjonelle Oslo-farger; blått, hvitt, gyldent og “søndags-sort”. I tillegg finnes det en rekke valgfrie tilbehør til bunaden som er toneangivende. Dame og herrebunaden sys etter personlige mål, mens barnedraktene er ferdig sydd på størrelser, men utformet med tanke på å kunne vare over mange år med godt med sømrom og vokselegg.

Forhandlere

Bunaden selges hos Haugtussa bak slottet og Eva Lie Design.

St.Hallvard

St. Hallvard (ca 1020 – 1043) er Oslos skytshelgen, inntegnet i Byvåpenet.

Den unge Hallvard led martyrdøden da han søkte å verge en fruktsommelig kvinne mot overfall, idet han ble drept ved et pilskudd da han tok henne med i sin båt på Drammensfjorden. Hans lik ble senket med en møllestein om halsen, men ble senere funnet flytende med steinen. Hallvard ble erklært for helgen og gravlagt først i Lier. Da domkirken i Oslo var reist i 1120 ble Hallvard relikviene ført dit.

Kilde: Aksel Arstal og Carl Just, 1966 Oslo Byleksikon, Oslo, H. Aschehoug & Co

St. Hallvard Oslo smykke
Skroll til toppen