JUBILEUMSDRAKTENLOGO

 

Jubileumsdrakten for Oslo er designet av Eva Lie, i samarbeid med Oslo kommune i forbindelse med byens 1000-års jubileum. Målet var å lage en vakker og spesiell festdrakt som både er tradisjonell og urban.Hver minste detalj i drakten er grundig gjennomtenkt, og mye av inspirasjonen er hentet  fra våre rike klestradisjoner.

 Farger og stoffer

Fargene i festdrakten er tradisjonelle Oslo-farger; blått, hvitt, gyldent og “søndags-sort”. Stoffene til drakten er etter mønster av tekstiler som ble laget ved Hjula Industrier på Sagene. Forkle, vest, liv og jakke er alle jaquardvevet ull og silke. Smykkene, som er laget i rent sølv, er spesialdesignet til Jubileumsdrakten for Oslo og er gjort i samarbeidet med gullsmed og designer Elise Thiis Evensen. For mer detaljer om sølvet se Huldresølv sine nettsider.

Tilbake →

 

MER INFO OM DRAKTENE

Kvinnedrakten består av liv, skjørt, to forkler, belte, 4 skjorter, jakke, skjerf, sjal, veske og sko. Jubileumsdrakten for Oslo fås hos Heimen Husfliden, Haugtussa bak slottet og Eva Lie Design.

Skjørtet er i sort ullflanell med sort fløyelskant og gylden tittekant. Livet er i sortmønstrete, jaquardvevet ull og silke, kantet med sort fløyel og gyldne tittekanter. Det mønstrede forkleet med striper har to fargekombinasjoner; blått/gyldent eller gyldent/sort.Beltet er i sort royal bomullsfløyel, med eller uten beltespenne. Det finnes fire skjorter til drakten; en off white skjorte i silke med vakkert mønster, blå eller gylden silketaft samt en hvit bomullsskjorte med håndlaget blonde. Jakken er i sortmønstrete jaquerdvevet ull og silke besmykket med seks St. Hallvard sølvknapper. Man kan velge mellom to forskjellige silkeskjerf, med eller uten frynser i gyldent eller blått. I tillegg finnes et stort wienersjal i ull/silke og et litt mindre sjal i ren silke. Den ovale vesken er i sort ullflanell kantet med sort fløyel. Til Jubileumsdrakten for Oslo er det designet en vakker sko. Skoen er nett, feminin og elegant. Den er trukket i det samme vakre jacuardvevede stoffet i ull og silke, som brukes til livet og jakken til drakten og er kantet med fløyelsbånd. Samtidig er skoen foret med skin, mens sålen er i lær. Skoens form og uttrykk er med på å gi drakten et elegant helhetsinntrykk. Besmykningen til damedrakten består av sølvknapper, en brystsølje med valgbar farge på stenene: blanke, blå eller gyldne, en halsknapp, beltespenne og øredobber med eller uten sten. Alle smykkene til drakten forteller Oslo historie. Brystsøljen viser St. Halvards piler og møllesten sammen med ”Tigerstaden Oslo”, symbolisert ved tigerhodet, mens St. Halvard selv og møllehjulet er helt sentrale i knappene, beltespennen, halsknappen og ørepynten.

Herredrakten består av bukse, vest, skjorte, jakke og halstørkle. I tillegg finnes det belte og bukseseler til drakten. Jubileumsdrakten for Oslo fås hos Heimen Husfliden, Haugtussa bak slottet og Eva Lie Design.

Buksene er laget i lett og behagelig kamgarnsull, er helforet og har to sølvknapper nederst på hvert ben. Den mønstrede vesten i silke har to fargekombinasjoner; blå/gylden eller gylden/sort og har seks St. Hallvard sølvknapper. Skjorten er i hvit bomull, og har enten sølvknapper eller mansjettknapper. Jakken er i sort ull, og har to forskjellige fargeinnslag, enten blått eller gyldent. Den har / er besmykket med fjorten tilhørende St. Hallvard sølvknapper. I likhet med jakken har halstørklet to farger; blått eller gyldent. Smykkene til herredrakten består av sølvknapper, beltespenne, en sølje med valgbar farge på stenene; blanke, blå eller gyldne samt mansjettknapper. Alt sølvet til Jubileumsdrakten for Oslo forteller Oslo-historie. Herrebeltespennen med sitt tigerhodet symboliserer ”Tigerstaden Oslo”, mens St. Hallvard og møllehjulet er lett gjenkjennelig i utformingen av knappene, søljen og mansjettknappene.

 

Barnedraktene består av liv, skjørt, forkle, belte og skjorte med blonde for jenter og bukse, vest, skjorte og jakke for gutter. I tillegg har både jente- og guttedrakten en tilhørende sølje og halsskjerf med to fargekombinasjoner. Barnedrakten til Jubileumsdrakten for Oslo selges ferdigsydde hos Heimen Husfliden, Haugtussa bak slottet og Eva Lie Design.

 

Jentedrakten

Livet er i blå/gylden mønstrete silke, mens skjørtet er i sort, tynn kamgarnsull med sort fløyelskant, gylden blonde, tittekant og blått brokadebånd. Forkle er et brokadestoff med sort bunn med blå og grønne blomster og blader. Beltet er i sort royal fløyel, men skjorten er i hvit bomull med nydelig blonde. Det finnes to skjerfvarianter, et skuldersjal med frynser i silke og et mindre silkeskjerf til halsen som har to fargekombinasjoner: et i blått m/rødt og et blått m/gult.

 

 

Guttedrakten

Buksen i sort, tynn kamgarnsull, mens vesten er blå/gylden mønstrete silke. Skjorten er i hvit bomull med legg. Jakken er i sort ullflanell med blå tittekanter .Det finnes to halsskjerfvarianter, et blått m/rødt og et blått m/gult, begge i silke. Søljen er i sølv med motiv av St. Hallvard og møllestene