Tips & råd

For å ta seg best mulig ut og for å få størst mulig glede av bunaden, finner du her noen råd og tips i forhold til bruk og vedlikehold.

1. Gå over bunaden.

Se over bunaden – press gjerne på evt. merker som har kommet etter at den ble hengt vekk- se råd om Press og Damping.

2. Stryk skjorter og skjerf

Bomullsskjorter

Dynk skjorten godt, strekk den og rull den tett sammen så fukten fordeles. La den ligge sammenrullet i plastpose minst én time, men gjerne over natten, og stryk den med ikke altfor varmt jern. Middels temperatur er nok. Setter du jernet på max kan skjorten lett bli brun/gul. Prøv å unngå brett på ermene, skjortene skal ha runde og fine ermer. Heng skjorten opp så den blir helt tørr før bruk.

Silkeskjorter

Skjorten strykes på vrangen med middels varmt jern.

Silkeskjerf

Glattes over med et middels varmt strykejern.

3. Puss sølvet

Hver gang bunaden skal brukes er det lurt å gå over sølvet! Husk spesielt på knappene og beltespennen til bunaden. Bruk en pusseklut som er beregnet på sølvpuss (fås i gullsmedforretning). Da beholder man glansen i sølvet, og jobben er gjort på noen minutter.

Ikke bruk pulver eller flytende pussemiddel som lett kan smitte over på tekstilene. Ønsker du litt hjelp når du pusser sølvknappene med kluten, kan du legge en plate med hakk i som du skrur under knappen for å dekke stoffet.

4. Puss/børst sko

Den italienskproduserte skoen er trukket i jaquardvevet ull og silke, mens sålen er i lær. Dette betyr at det er en fin, vakker og skjør sko, og må behandles deretter.

– Skoen kan settes inn med impregneringsspray for bekledning.

– Da skoen har en farget lærsåle, vil fargen med tid slites av. Det anbefales evt. å sette sålen inn med fett for impregnering.

– Skoen bør såles om for utebruk.

TIPS

– Når du kler på deg, sjekk alltid at St. Hallvard eller Tigerhodet står riktig vei om du har beltespenne til bunaden.

– Pass på at linningen til forkleet sitter på plass under fløyelsbeltet.

– Trekk i nederkant av skjorten for å unngå at den trekker seg opp/poser seg opp- en tur på toalett er en super anledning for å rette på bunaden i løpet av dagen.

1. Behandling og renhold av bunaden

Heng bunaden til lufting etter bruk og se over den. Om bunaden får henge til lufting en natt, kvitter den seg med lukt og fukt. Noen tørre flekker kan bare gnis litt og børstes bort. For lo er en klesbørste praktisk.

Det er alltid lettere å ta av flekker når de er nye og man vet hva flekken er. Litt lunkent vann på en ren klut kan også gjøre underverker. Damping med en klud/klede vridd opp i salmiakkvann kan også anbefales.

For å fjerne sittemerker, rynker eller knær, anbefaler vi at man går over bunaden og damper/presser den- se råd om Press og Damping.

Jubileumsdrakten for Oslo skal renses, ikke vaskes. Naturmaterialene brukt i bunaden klarer seg vel og merke lenge uten rensing. Ull er selvrensende og har også antibakterielle egenskaper. Skal du rense drakten bør du bruke et renseri som har kompetanse på slik rensing.

2. Behandling og renhold av skjorter

Bomullsskjorter

Vask skjorten rett etter bruk, men vent med å stryke skjorten til neste gang du skal bruke den, ellers kan stoffet gulne. Bomullskjorter tåler vanlig hvitvask, men det er lurt å unngå sentrifugering.

Heng skjorten dryppvåt og strekk den godt, da blir den lettere å stryke senere. Gulnede bomullsskjorter legges i bløt i forkant av vasking med såpe noen timer med feks. OMO eller Blenda hvitvask. Vaskes deretter som over. Heng gjerne skjorten til tørk ute i solen, være seg vinter eller sommer.

Silkeskjorter

Silkeskjortene må renses. Behovet for å rense den vil avhenge av person. Gå over skjorten etter bruk. Trenger den ikke en rens, så heng den til lufting før den henges vekk.

La bunaden henge fritt i en stoffpose av naturfiber når den ikke er i bruk. Dette for at den ikke skal krølle seg i nederkant, og for å beskytte mot lys, støv og møll.

Om du ikke har en egen bunadspose, kan du godt bruke et utvasket dynetrekk som pose. Oppbevar aldri bunaden din i en plastpose eller materiale som ikke puster. Når bunaden skal henges bort, må den være tørr, slik at den ikke mugner.

Bunaden kan godt henge i et vanlig klesskap, men den bør likevel henge i en pose for beskyttelse.

Skjorter og silkeskjerf bør ligge flatt i stoffpose av naturfiber, gjerne et gammelt putetrekk.

Sølv
Oppbevar alltid sølvet i en tett plastpose, mørkt og tørt. Når luften ikke slipper til, oksiderer ikke sølvet så fort.

Dette gjøres best ved hjelp av et middels varmt til varmt strykejern og et godt fuktet klede. Kledet bør helst være i godt brukt lin eller bomull fordi det ikke avsetter lo. Kledet skal være fuktig, men ikke vått.

Man bør ikke bruke strykejernet direkte på bunaden. Da blir stoffet lett blankt. Bruk strykejernet uten damp, slik at kledet strykes tørt, dvs. at all fuktigheten i kledet har gått gjennom til stakkestoffet.

Fortsett å press en stund, til bunaden får absorbert fuktigheten, og blir glatt.

All behandling vil påvirke overflaten. Vi anbefaler derfor å presse bunaden opp fra vrangsiden. Hele bunaden skal behandles likt. Ulik press eller ulik mengde fuktighet vil gi ulik glans. Fløyelskantene kan børstes opp, bruk gjerne damp når dette gjøres, og børst mothårs. Forkleet kan med fordel strykes opp fra bakside. Bruk middels varme på jernet. Hvis foldene må strykes opp, ikke stryk foldene ned lenger enn 10 cm fra linningen- lag en myk overgang og behold selve skjørtet i fokleet glatt.

Skroll til toppen